Bonusa Punki : 13. Bonusa Punkti tiek vērtēti €0.26
Kokosriekstu eļļas dzimtais reģions ir tropu josla. Lielākais kokosriekstu eļļas ražotājs un eksportētājs pasaulē ir Filipīnas, kur kokosriekstu eļļa tiek ražota eksportam jau kopš 19. gadsimta vidus. Tradicionāli to iegūst no tā saucamās „kopras” – kaltētiem kokosriekstu kodoliem. Ir dažādas kvalitātes kokosriekstu eļļas, tāpēc, iegādājoties šo produktu, vienmēr jāpievērš uzmanība etiķetē rakstītajam. Ja pirksiet eļļu aukstā klimata zonā – tā parasti būs cietā stāvoklī, bet, pērkot eļļu tropiskā klimata valstīs, tā būs šķidra. Eļļas agregātstāvoklis mēdz būt atšķirīgs tikai tāpēc, ka šīs eļļas kušanas temperatūra ir ap +24°C. Visbiežāk kokosriekstu eļļu izmanto tieši ēdienu gatavošanā, jo sevišķi cepšanā, jo tai ir augsts dūmošanas punkts. Masveida patēriņa tirgum kokosriekstu eļļa tiek izmantota margarīna un dažādu konditorejas izstrādājumu, ziepju un dažādu kosmētikas līdzekļu ražošanā. Tai piemīt lieliskas ādu mitrinošas un mīkstinošas īpašības. Indijas piekrastes reģionos kokosriekstu eļļa tiek izmantota visa ķermeņa iesmērēšanai ādas un matu veselības stiprināšanas nolūkā. Kokosriekstu eļļa garšai Auksti spiesta kokosriekstu eļļa ir izcils premium klases produkts. Auksti spiestai kokosriekstu eļļai ir svaigs kokosriekstu aromāts un maiga kokosriekstu garša. Virtuvē kokosriekstu eļļa var tikt izmantota jebkuras citas augu eļļas vai taukvielas vietā cepšanai, grilēšanai un fritēšanai. Tā ir lieliska bāzes eļļa karijā, nūdeļu ēdienos un citos tradicionālajos Āzijas ēdienos, kas tiek gatavoti uz straujas uguns vai vok pannā. Šo eļļu var izmantot arī dažādās mīklās jebkuras taukvielas vietā, ņemot ¾ kokosriekstu eļļas no norādītā taukvielas daudzuma. Auksti spiesta kokosriekstu eļļa var tikt izmantota, lai bagātinātu saldējumus, kā arī uz tostermaizes, aizvietojot sviestu vai margarīnu. 100 g kokosriekstu eļļas uzturvērtība Ogļhidrāti 0 g Olbaltumvielas 0 g Tauki, tai skaitā: 100 g Piesātinātās taukskābes, tai skaitā: 92 g Kaprilskābe 8 g Kaprīnskābe 7 g Laurskābe 47 g Miristīnskābe 18 g Palmitīnskābe 9 g Stearīnskābe 3 g Nepiesātinātās taukskābes, tai skaitā: 8 g Oleīnskābe (Omega 9) 6 g Linolskābe (Omega 6) 2 g Enerģētiskā vērtība: 900 ckal/3700 kJ Kokosriekstu eļļa veselībai Kokosriekstu eļļa ir tropu joslas iedzīvotāju tradicionāla ikdienas uztura sastāvdaļa. Kā liecina pētījumi, kas veikti saistībā ar sirds un asinsvadu un citu deģenerējošo slimību izplatību pasaulē, tropu reģionā šīs saslimšanas ir mazāk izplatītas nekā attīstītajās Rietumu valstīs. Tas galvenokārt tiek saistīts ar to, ka šajā teritorijā kā galvenā taukviela tiek lietota svaiga, auksti spiesta kokosriekstu eļļa, kas nav ķīmiski vai kā citādi pārveidota un kas satur dabīgas minerālvielas, vitamīnus (E vitamīnu un karotīnu) un citas bioloģiski aktīvās vielas. Turklāt kokosriekstu eļļas sastāvā esošajai laurskābei piemīt antibakteriālas īpašības. Kaut arī kokosriekstu eļļa galvenokārt sastāv no piesātinātajām taukskābēm, tomēr pētījumi rāda, ka tā neietekmē holesterīna līmeni, jo specifiskās vidēji garo ķēžu piesātinātās taukskābes organismā tiek asimilētas savādāk nekā dzīvnieku izcelsmes produktos esošās. Kokosriekstu eļļā esošās taukskābes tiek izmantotas organismā enerģijas ražošanai, tās netiek uzkrātas tauku veidā. Šī eļļa ir sevišķi ieteicama to cilvēku diētā, kam ir gremošanas un aknu darbības traucējumi, un atlētiem, kā papildus enerģijas avots.
1litrs